Lieve vrienden (en buren) hadden iets te vieren, namelijk het 25-jarig bestaan van Galerie Année. Tijdens hun vorige vakantie hebben ze diverse wijnboeren in de Alsace bezocht om voor alle festiviteiten enkele crémants te proeven. Deze van Cave de Cléebourg sprong er bij hen uit als favoriet.

Eerst over Crémant d’Alsace in het algemeen. Na Champagne is het de meest gedronken mousserende wijn in Frankrijk. Volgens Forbes is het ook het beste alternatief voor oud&nieuw, zeker als je niet het budget voor Champagne hebt. Het wordt op dezelfde manier gemaakt, met een tweede vergisting op de fles. De boeren in Alsace mogen voor de crémant een combinatie maken van Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay en Pinot Noir. Dit in tegenstelling tot Champagne, waar alleen Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay voor gebruikt mogen worden.

Deze crémant is gemaakt van de Auxerrois druif en heeft een lichte bubbel. Niet zo een die meteen je neus in schiet, maar gewoon heel subtiel. We dronken deze Crémant d’Alsace zowel in de middag bij de galerie als ’s avonds. Waar je bij wijn vaak hebt dat het op verschillende momenten heel anders kan smaken, was dit in beide gevallen een aangename ervaring.

Het leukste is natuurlijk om zelf ook een keer naar de Alsace te rijden en diverse wijnboeren te bezoeken. Mocht dat niet lukken, goed nieuws: deze crémant kun je gewoon direct bij Cave de Cléebourg bestellen! Betaal je wel € 21,- verzendkosten, maar bij 6 flessen ben je dan € 62,60 kwijt in totaal, aangezien deze slechts € 7,10 per fles kost. Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding dus.

Clerostein Auxerrois