Nu al weer even terug van vakantie, helaas, maar gelukkig hebben we de wijn souvenirs nog! Leuke wijnen gescoord in Zwitserland, Italië en Frankrijk, waardoor we het vakantiegevoel nog iets langer kunnen rekken. Het was een echte gezinsvakantie, dus geen wijnreis, maar we hebben hier en daar toch de tijd kunnen nemen om wijnen te proeven en kopen.

Zwitserland

Vanaf onze stek bij het Lago Maggiore zaten we zo in Zwitserland. In Locarno dronken we een koffie op het grote plein toen mijn oog viel op wijnwinkel ‘In vino veritas’. Daar moest ik natuurlijk even naar binnen. Vriendelijke eigenaar hielp me toen ik vroeg naar een typische witte wijn uit Zwitserland. Liefst uit het gebied waar we zaten, de provincie Ticino/Tessin. Toen hij over Merlot begon dacht ik dat hij me verkeerd begrepen had, maar dat bleek niet het geval. Een witte wijn van de rode merlot druif! Wel even slikken van de prijs (CHF 20,50) maar te leuk om niet te kopen.

Update: in Nederland de wijn geproeft. Je gaat er echt voor zitten en denkt: nu gaan we iets bijzonders proeven. Je ruikt, neemt een slok en dan —– tromgeroffel —– tsja, wat zal ik zeggen… hij is wel bijzonder in zijn smaak, maar het is niet echt mijn smaak, althans niet op dit moment. Hij heeft een zoetje of iets vlaks en dan een iets bittere afdronk. Dus geen lekkere frisse wijn. Misschien was het ook de prijs waardoor ik op een pareltje hoopte, misschien had ik beter moeten weten aangezien een koffie op dat terras ook al CHF 4,50 kostte…

Italië

In Italië heel veel verschillende wijnen gedronken, maar slechts 1 meegenomen als souvenir. In de supermarkt kreeg ik een flash-back naar een terras waar ik jaren terug Greco di Tufo dronk. Toen een hele lekkere wijn, dus die wilde ik weer proberen. Een fles meegenomen en gedronken bij een zwarte pasta met een saus van gorgonzola en kip. Heerlijke combinatie, deze wijn is zo vol dat hij bij de wat heftige smaak van gorgonzola prima overeind blijft. We kochten later dus nog een paar flessen voor thuis. Deze Greco di Tufo van Feudi di San Gregorio is ook te koop bij AH (voor bijna het dubbele). Zou ik misschien toch wel doen als de andere op zijn. Of snel weer naar Italië 🙂

Frankrijk

Onderweg van Italië naar m’n schoonouders in Frankrijk stopten we in het dorpje Mercurey bij het wijnhuis Antonin Rodet. De kinderen zaten daar niet erg op te wachten, maar wij wilden graag even wat wijn proeven. De auto deed ook wat moeilijk, dus we hadden een mooi excuus dat we die even moesten laten afkoelen. We sloten aan bij een groepje proevers en kregen drie witte wijnen te proeven. Twee keer een Chablis en een Rully. De laatste vonden we het lekkerst, dus die namen we mee. Evenals een Crémant de Bourgogne, die was pas thuis hebben geproefd, maar ook echt een aanrader is. Toevallig ook weer te koop bij AH.

Zoals ook op de foto te zien hebben we meerdere flessen Pouilly-Fumé meegenomen. Op een ochtend reden we zonder kids naar Pouilly-sur-Loire, waar we 4 wijnhuizen bezochten. Bij de meesten konden we meerdere Pouilly-Fumées proeven, met name verschillend qua ondergrond (klei, kalksteen, vuursteen). Als je eenmaal een Pouilly-Fumé gedronken hebt, herken je meteen te typische smaak waar deze Sauvignon blanc zijn Fumé naam aan te danken heeft. Meest bijzondere fles gekocht bij de Ladoucette, een Pouilly Fumé uit 2006.

Al met al een heerlijke vakantie gehad en lekkere wijnen gekocht. Een echte wijnreis met tijd en rust om bij lokale wijnboeren langs te gaan staat zeker nog op de vakantie-verlanglijst.